Qi este termenul chinezesc pentru energie vitală sau suflu vital. Qi-ul este o componentă fundamentală a universului, un câmp energetic ce stă la baza creării tuturor formelor materiale și animează toate formele de viață. Acest câmp energetic este extins în întreg universul, “penetrează” și “conectează” obiectele și ființele.
Qi-ul poate curge sau poate stagna, se supune legilor rezonanței, se comportă sinergic și holografic. Anumite proprietăți ale câmpului universal de qi pot fi descrise prin intermediul legilor fizicii, în timp ce explicarea altora necesită o schimbare de paradigmă a științei moderne.
Qi-ul este forța vitală responsabilă pentru buna “funcționare” a ființei umane, sub toate aspectele: fiziologic, mental, perceptual, psiho-afectiv, etc.
Câmpul de qi al omului sau aura, este o manifestare a qi-ului universal, asociată cu viața fiecărei persoane. Câmpul uman de qi este descris ca fiind un câmp energetic ce înconjoară și întrepătrunde corpul fizic, prezentând caracteristici care reflectă starea de sănătate, vitalitatea, dinamica afectivă și mentală, precum și nivelul de evoluție spirituală a persoanei respective.
Cu cât qi-ul unei persoane este mai pur și mai puternic, cu atât respectiva persoană se află într-o relație de armonie mai profundă cu Universul și cu forțele spirituale superioare care guvernează acest Univers.
Qi-ul este guvernat de cele două principii polar-opuse: yin și yang. Când yin și yang sunt în echilibru, organismul este sănătos. Când yin și yang sunt dezechilibrate, apare starea de boală.
Qi-ul este influențat de mintea umană. Prin intermediul tehnicilor de qigong, qi-ul poate fi acumulat, concentrat, rafinat – pentru a obține diverse efecte: vindecarea anumitor afecțiuni, creșterea performanțelor, dezvoltarea anumitor capacități, sau evoluția spirituală. În același timp, ființele umane mânate de egoism, intenții rele, sau pur și simplu din ignoranță, creează perturbări ale curgerii qi-ului, atât în câmpul propriu cât și în mediul înconjurător, perturbări care se vor manifesta prin boală sau suferință sub diverse forme.
*****
Conceptul de energie vitală este prezent, sub diverse denumiri și reprezentări în nenumărate tradiții spirituale orientale sau occidentale: prana (în spiritualitatea hindusă), ki (artele marțiale japoneze), nimbul sau haloul de lumină al sfinților (în creștinism). Descrieri detaliate ale diverselor aspecte legate de energia vitală sunt date de călugării budiști tibetani, de călugării Zen, sau de șamanii și vindecătorii amerindieni.
Energia vitală a fost studiată și în occident: Paracelsus – în Evul Mediu, Mesmer și von Reichenbach – în secolul 19 și Wilhelm Reich – în secolul 20, pentru a menționa doar câteva exemple.
În prezent qi-ul este studiat pe tot mapamondul, în numeroase proiecte de cercetare de avangardă, cu aplicabilitate în diverse domenii: medicină, educație, relații sociale, management, apărare. Deși fenomenologia qi-ului nu este încă acceptată de știința materialistă oficială, rezultatele publicate ale acestor studii, interpretările făcute de cercetători, precum și descrierile făcute de maeștri în diverse arte energetice, clarvăzători, vindecători, sau persoane cu așa-zise capacități paranormale, conduc către un nou model de înțelegere a Universului și a infinitelor posibilități pe care ființa umană le are.