Fii una cu Universul

 A doua carte, în ordine cronologică, apărută sub semnătura Maestrului Internațional de Qigong Lin Kai Ting, ne provoacă incitant cu un îndemn chiar din titlu: ”Fii una cu Universul”! Sensurile profunde ale acestui deziderat sunt izvorâte din viziunea holistică asupra Universului pe care Maestrul nu contenește să o afirme atât în cuprinsul cărții de față, cât și în cea anterioară, intitulată ”Cultivă-ți viața neîncetat!” În virtutea acestei viziuni, ființa umană este deopotrivă conținută în Univers și conținătoare a acestuia: ”Sunt în Univers și Universul este în mine” sau ”Totul este Unul și Unul este Totul”. Aceste postulate nu rămân simple enunțuri. Alături de alte învățăminte ce provin dintr-o înțelepciune milenară, ele au fost aduse și explicate până la nivelul de practicii din viața de zi cu zi.

            Cartea este realizată pe baza prelegerilor susținute de Maestru, îndeosebi din anii recenți, și este structurată în cinci capitole. ”Cuvântul înainte” face o punte între prima și cea de-a doua carte a Maestrului, subliniind încă din debut importanța practicii de qigong și a adoptării unui  mod de a trăi, în care gestionarea energiei vieții reprezintă baza și punctul de plecare către un stil de viață mai bun.

            Capitolele sunt structurate după criterii tematice, pornind de la aspecte generale legate de qigong și de ramurile lui tradiționale, care au contribuit la specificul Școlii QilinGong, trecând apoi la teme legate de sănătate și de îmbunătățire a imunității – să nu uităm că în timpul Pandemiei Școala QilinGong nu și-a închis porțile, dimpotrivă, Maestrul a venit cu noi ghidări în sprijinul practicanților.

            Primul capitol mai conține și informații prețioase despre sensurile termenilor de qi și lumină. Prin aceasta remarcăm modul în care Maestrul reușește să asimileze teoriile științifice ale modernității în acord cu preceptele provenite din tradiția estică. Secretele numerelor, cele opt conștiințe, sfaturi utile pentru a scăpa de teamă, de nesiguranță, de dependențe, de a evita necazurile și de a vedea adevărul de dincolo de aparențe sunt câteva din numeroasele învățături care se adresează atât începătorilor, cât și celor cu mai multă vechime în practică.

            Cel de-al doilea capitol conține și îndrumări despre modul în care putem să ne facem viața mai bună armonizîndu-ne cu natura și cosmosul (Teoria celor cinci elemente, ceasul biologic în relație cu meridianele energetice, influența fazelor Lunii ș.a.). Apoi, alte două capitole abordează terenul oarecum spinos al practicii în lume, dezvoltând subiecte legate de realizarea dorințelor, de factorii de influență și de relațiile noastre cu ceilalți. Acest ultim subiect se bucură de o atenție specială în capitolul al patrulea, dedicat relațiilor de cuplu, prin aceasta conducând qigongul, ca practică formatoare, până în sfera intimă. Totodată, Maestrul pășește cu tact în domeniul educațional al vârstelor tinere, un teren care este încă deficitar în societatea contemporană.

            Ultimul capitol relevă multiplele modalități prin care putem realiza o schimbare autentică, acea schimbare care ne conduce la înțelegerea și transcenderea precarității lumii fenomenelor. Faptul este posibil întrucât adevărata noastră natură eternă este prezentă mereu în noi și pretutindeni, atâta doar că este acoperită de norii gândurilor noastre rătăcitoare. Maestrul ne asigură că, îndepărtând obstacolele, vom cunoaște adevărata libertate.

            Finalul cărții vine cu completări la biografia Maestrului Lin Kai Ting și la parcursul Școlii QilinGong de-a lungul anilor, realizate de îngrijitorii ediției. Se cuvine a remarca aportul important al   Margaretei Petruț, care a adunat și sintetizat materialul predat de Maestru în limba engleză, în cadrul cursurilor. De asemenea, traducerea în limba română din cadrul acestui volum îi aparține. Totodata, Monica Onea, președinta Federației de Qigong din România, Carmen Hora, redactor, Sanda Brun și Ioan Dorel Radu, tehnoredactori, au constituit echipa care a îngrijit și facilitat apariția cărții.

 

Cartea poate fi comandată aici.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru