Relaxarea

Semnificaţia noţiunii de a fi relaxat comportă trei aspecte:

    • cortexul cerebral tensionat; gândurile şi stările noastre de spirit au nevoie de relaxare.

    • articulaţiile corpului; în special talia, ceafa şi umerii au nevoie de relaxare; corpul nostru trebuie să fie curat şi liniştit;

    • organele interne; şi ele au nevoie de relaxare.

A fi relaxat înseamnă starea de a nu fi încordat, dar această stare nu trebuie considerată drept a fi fără viaţă (vlagă), lipsit de energie. Senzaţia de relaxare nu trebuie urmarită în mod conştient, subiectiv, ea va aparea mai curând în virtutea meditaţiei de relaxare.

Pentru ca gândurile, stările sufleteşti şi spiritul să fie relaxate, trebuie să ne cultivăm virtutea. Cultivându-ne virtutea, gândurile vor fi mai uşoare, mai puţin împovarate şi va fi mai uşor să intrăm în starea de relaxare. Pentru ca toate încheieturile şi toţi muşchii să se poată relaxa, este bine să ne eliberăm de îmbrăcămintea prea strâmtă şi să nu ne angajăm în activităţi sau exerciţii fizice prea solicitante imediat înainte de a începe practica de Qigong. Pentru ca organele interne să fie relaxate, trebuie să fim atenţi la regimul alimentar. Nu trebuie să mâncăm sau să bem prea mult la o singură masă şi este bine să nu fumăm.

Când cineva fumează, nicotina şi alte substanţe îi solicită în mod constant plămânii. Când cineva bea prea mult, intra într-o stare de amorţeală. Când cineva mănâncă prea mult sau mănâncă adesea mâncare nesănătoasă, stomacul şi intestinele se află într-o permanentă mişcare şi, prin urmare, nu se pot relaxa.

Ce putem face, pentru a permite organelor interne să se relaxeze? Depinde de noi înşine, să învăţăm din propria noastră experienţă. Să mâncăm mai puţin – iată cheia acestei probleme.
Desigur, acest lucru nu înseamnă că trebuie să mâncaţi foarte puţin. Odată ce aţi atins un anumit nivel, veţi mânca mai puţin în mod natural, cu de la sine putere. Unii vechi maeştri spun: cei care practică doar artele marţiale vor mânca foarte mult şi vor dormi mult, dar cei care practică Qigong-ul intern vor mânca şi vor dormi mai puţin. Veţi inţelege cheia acestui fenomen prin prisma propriei experienţe, în mod natural, atunci când veţi practica noaptea.

Traducere din “Fenomenul Yan Xin Qigong”, pag. 94-95

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru