Citate ale Maestrului

 

“Încercați să folosiți mintea adevărată, sinceritatea ultimă. Sinceritatea ultimă înseamnă să nu aveți intermitențe. Când practici qigong, ar trebui să aplici această metodă neîntrerupt. Dacă îți zboară gândul, înseamnă că nu ești aici, în prezent. Atunci când ai un singur gând, aceea este sinceritatea ultimă. Dacă faci lucrurile cu sinceritate ultimă, nu vei mai întâmpina obstacole. De aceea, când faci ceva, fă cu toată ființa!”

“Ieri am vorbit despre a-ți corecta greșelile și obiceiurile greșite și, de asemenea, despre punctele de vedere nepotrivite. Și numai ca să faci asta e mult de muncă. Asta înseamnă a-ți cultiva viața. Nu-i corecta pe alții! În acest mod te re-formezi pe tine, devii din ce în ce mai bun. Înțeleptul cunoaște unde este greșeala proprie și se corectează pe el însuși. Dacă acționezi așa, vei fi cu un pas mai aproape de iluminare, iar nu corectându-i pe alții.”

“Îmbunătățește-ți viața: corectează-ți gândurile, vorbirea, faptele!”

“Nu sunteți fericiți pentru că aveți gânduri hoinare. Știți, toate gândurile pe care le avem, nu ne sunt cu adevărat de folos. Cel mai înalt nivel este, de fapt, starea fără de gânduri. Dar nu putem ajunge imediat la acel nivel; în schimb, putem să ne diminuăm gândurile hoinare, zi de zi. Dacă ele se împuținează în fiecare zi, vom fi din ce în ce mai fericiți. Aceasta este și calea către înțelepciunea adevărată.”

“Ce fel de persoană ești, aceasta este propria ta creație!”

“Vă voi învăța cum să lucrați: să aveți o minte unitară, netulburată! Asta înseamnă că atunci când lucrez, trebuie să am un singur gând. V-am spus despre gândurile hoinare. V-am spus că acestea sunt rădăcinile tuturor problemelor, rădăcinile tuturor dorințelor cauzatoare de suferință. Cineva spunea: mintea mea e ca o maimuță, mi se învârt gândurile în cap. Și, de fapt, consumi energie! Cum să diminuezi gândurile hoinare și să ajungi la o gândire unitară? Când ai un singur gând ești aproape la nivelul minții adevărate. Dar, în general, oamenii nu își folosesc mintea adevărată, ci fac totul cu mintea gândurilor hoinare. Să ai o minte unitară, netulburată, este un nivel foarte înalt. Iar dacă practici timp de trei luni, poți ajunge la acest nivel. Și există diverse modalități: de exemplu, am făcut meditație cu mantră. Unii oameni recită mantre în fiecare zi, chiar și de zece mii de ori pe zi, de exemplu: Om Mani Padme Hum. Sau, de exemplu, când practici qigongul nostru [QilinGong], când practici Yi Jin Jing, ai o minte coerentă: îți simți respirația, mișcarea, ai un singur gând. De aceea te simți atât de bine, pentru că scapi de gândurile hoinare. Când lucrezi, la fel, trebuie să lucrezi cu mintea netulburată și, mai ales, cu mintea sinceră. Asta înseamnă că îți place ceea ce faci. Când lucrezi astfel, cu un singur gând, poți lucra multe ore fără să te simți obosit.”

“Scopul final al qigongului este dezvoltarea înțelepciunii veritabile!”

“Astăzi v-am vorbit despre fericire. Cel mai înalt nivel este acesta: Eu mă integrez în univers. Universul sunt eu, eu sunt universul! De aceea sunt puternic! Dacă mă gândesc doar la mine, dacă sunt atașat de acest corp mic, atunci sunt neimportant. În schimb, îți poți imagina ce puternic este universul! De aceea, ar trebui să încerci să ajungi la acest nivel. Atunci ești cu adevărat puternic!”

”Plăcerile și bucuriile lumești nu constituie adevărata fericire. Ele sunt și sursa suferințelor!”

”În timpul meditației, atunci când uiți de persoana ta, își face simțită prezența adevărata fericire”.

”Mintea noastră este oglinda noastră. Ea reflectă realitatea în care trăim. Cu cât este mai pură, mai curată, cu atât mai mult reflectă adevărul, iar cu cât este mai acoperită cu impurități, cu atât mai mult trăim în iluzii.”

“Rugăciunea făcută doar pentru binele și bunăstarea personală este o formă de egoism”.

“Dacă vrei să crești în exterior în bunăstare, trebuie mai întâi să crești în interior în bunătate”.

”Adevărata fericire vine din binele făcut altora, nu din cel făcut propriei persoane”.

”Dacă nu-ți educi copilul să-și iubească părinții, el nu va putea iubi pe nimeni niciodată”.

”Nu-ți minți copilul niciodată, indiferent de motiv și de situație, pentru că el nu va mai avea încredere în tine. Dacă i-ai promis ceva, ține-te de cuvânt! Astfel îl înveți să nu-i mintă nici el pe alții”.

”Intenția bună îți aduce energie bună. Dorește-ți ca toți să aibă o viață mai bună, să fie fericiți și liberi de orice suferință”.

”Dacă nu te iubești pe tine însuți, nu ai cum să iubești pe altcineva”.

”Dacă dorești să fii fericit, trebuie să dăruiești fericire!”

”Pentru a face bine cuiva nu este suficient să ai doar inimă bună, trebuie să ai și înțelepciune”.

”Dorințele aduc suferința! Unii consideră că dorințele dezvoltă societatea, lumea. Dar dorințele creează competiția. Competiția implică luptă. Lupta creează conflictul. Conflictul generează război. Războiul generează distrugerea. A trăi fără dorințe este calea! Dar, să nu înțelegem greșit! Aceasta nu înseamnă a nu face nimic. Ba din contră, înseamnă a face orice este nevoie în fiecare moment sau perioadă, dar fără așteptări, cu detașare, cu bucurie, fără competiție, fără luptă și conflict”.

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru